Szlachetne zdrowie...
Czy
wiedzą Państwo, że owca jest jedynym zwierzęciem domowym, u którego nie
występują nowotwory? Fakt ten zainspirował naukowców. W roku 2008
ukończone zostały badania
naukowe prowadzone przez prof. Bożenę Patkowską z Instytutu Hodowli Zwierząt
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, które wykazały istotne znaczenie
diety owczej w profilaktyce przeciwnowotworowej. Mleko owcze oraz jego
przetwory, ale także mięso owcze i jagnięce zawierają substancje zwane
CLA, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Dodatkowo CLA czyli tzw.
kwas linolowy obniża masę ciała, pobudza układ odpornościowy, działa przeciwmiażdżycowo
oraz obniża
ciśnienie krwi. Pani profesor do właściwości przeciwrakowych serów owczych
dodała coś jeszcze: w mięsie i mleku owczym stwierdzono znacznie wyższą
niż u innych gatunków zwierząt zawartość L-karnityny. A to właśnie L-karnityna
obniża zawartość złego, a wspomaga produkcję dobrego cholesterolu, co
sprawia, że wykorzystywana jest przy leczeniu szeregu schorzeń, między
innymi problemów z sercem.
Na Ranczo Frontiera w roku 2012 we współpracy z Uniwersytetem Warmińsko Mazurskim prowadzone były badana mające na celu między innymi ustalenie poziomu CLA
w mleku owczym na przestrzeni laktacji. Wykazały one, że udział kwasu linolowego jest bardzo wysoki zarówno w owczym mleku, jak i w serze. Regularne spożywanie serów i mleka
owczego jest zatem w dobie dzisiejszego zanieczyszczenia środowiska skutecznym
sposobem zachowania dobrego zdrowia.
© 2012 SeryOwcze.pl |