SeryOwcze.pl
...z dostawą do Twojego domu!

 

   

   

    Szlachetne zdrowie...

Czy wiedzą Państwo, że owca jest jedynym zwierzęciem domowym, u którego nie występują nowotwory? Fakt ten zainspirował naukowców. W roku 2008 ukończone zostały badania naukowe prowadzone przez prof. Bożenę Patkowską z Instytutu Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, które wykazały istotne znaczenie diety owczej w profilaktyce przeciwnowotworowej. Mleko owcze oraz jego przetwory, ale także mięso owcze i jagnięce zawierają substancje zwane CLA, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Dodatkowo CLA czyli tzw. kwas linolowy obniża masę ciała, pobudza układ odpornościowy, działa przeciwmiażdżycowo oraz obniża ciśnienie krwi. Pani profesor do właściwości przeciwrakowych serów owczych dodała coś jeszcze: w mięsie i mleku owczym stwierdzono znacznie wyższą niż u innych gatunków zwierząt zawartość L-karnityny. A to właśnie L-karnityna obniża zawartość złego, a wspomaga produkcję dobrego cholesterolu, co sprawia, że wykorzystywana jest przy leczeniu szeregu schorzeń, między innymi problemów z sercem.

Na Ranczo Frontiera w roku 2012 we współpracy z Uniwersytetem Warmińsko Mazurskim prowadzone były badana mające na celu między innymi ustalenie poziomu CLA w mleku owczym na przestrzeni laktacji. Wykazały one, że udział kwasu linolowego jest bardzo wysoki zarówno w owczym mleku, jak i w serze. Regularne spożywanie serów i mleka owczego jest zatem w dobie dzisiejszego zanieczyszczenia środowiska skutecznym sposobem zachowania dobrego zdrowia.

 

 

 

 

 

 

 


© 2012 SeryOwcze.pl