SeryOwcze.pl
...z dostawą do Twojego domu!

 

   

 

Sery


Oferowane Państwu sery typu fermier są zupełnie wyjątkowe. Wytworzone w niewielkiej serowni, z mleka surowego, z zastosowaniem tradycyjnych receptur, i całkowitej rezygnacji z chemii. Uzyskały certyfikat ekologiczny wystawiony przez jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA. Potwierdza on, że cały proces produkcji, począwszy od uprawy ziemi, poprzez wytwarzanie pasz, żywienie, utrzymanie i dojenie zwierząt, a także proces wytwarzania serów, przebiega z wykorzystaniem wyłącznie metod ekologicznych. Trafiający do Państwa ser jest zatem produktem całkowicie naturalnym. Ranczo Frontiera uzyskało pozwolenia weterynaryjne na produkcję oraz sprzedaż serów. Spełnia także wymogi dobrostanu zwierząt.

Sery dżersejowe:

Ser dżersejowy młody - jest dżersejowym odpowiednikiem sera owczego młodego i godnie go zastępuje w okresie gdy sery owcze są niedostępne. Ma też wielu własnych miłośników, a to ze względu na sprężysty , lekko kwaskowy, śmietankowy miąższ w kolorze kości słoniowej, z nutą migdałową. Dojrzewa tylko kilka dni, dlatego jest delikatny w smaku. Łagodny, maślany aromat sprawia, że lubią go także dzieci.
Ser dżersejowy dojrzewający leżakuje doglądany pieczołowicie przez kilka lub kilkanaście tygodni. Wytwarza naturalną skórkę. Ma intensywnie żółty, naturalny kolor miąższu oraz czasem nieliczne, okrągłe oczka. Smak orzechowy, aksamitny, u serów dojrzalszych bardziej pikantny i głęboki. Doskonale smakuje z winem lub orzechami, świetnie się topi na grzance czy pizzy.
Ser dżersejowy blue - sery blue są naszą specjalnością. Ten aksamitny, pieczarkowy smakołyk swoją żywą barwę i smak zawdzięcza wyjątkowym właściwościom mleka dżersejek. Dojrzewa kilka miesięcy w specjalnych warunkach. W idealnej dojrzałości rozpływa się w ustach. Smak głęboki, intensywny, choć łagodniejszy niż jego owczy odpowiednik. Ma równie wielu zwolenników. Najlepiej podawać go z winem lub słodkimi różowymi winogronami. W okresie pastwiskowym miąższ jest naturalnie intensywnie żółty. W roku 2013 wraz z serem owczym blue otrzymał I miejsce na Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu oraz REKOMENDACJĘ SLOW FOOD POLSKA. Oprócz tego otrzymał wyróżnienie zupełnie wyjątkowe: GRAND PRIX na Festiwalu Smaku w Grucznie 2013.
Dżersejan - Twardy, aromatyczny ser o pikantnym, lekko owocowym smaku oraz intensywnie żółtym kolorze. Podobnie jak wytwarzany przez nas ser mazuriano, nadaje się doskonale do spożywania z winem lub jako dodatek do potraw w postaci tartej. Intensywny, niemal pomarańczowy kolor i głęboki, lekko owocowy aromat zawdzięcza walorom mleka dżersejek. Zdobywca prestiżowego Złotego Medalu Smaki Regionów 2013 na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

 


© 2025 SeryOwcze.pl