Sery
Oferowane
Państwu sery typu fermier są zupełnie wyjątkowe. Wytworzone w niewielkiej
serowni, z mleka surowego, z zastosowaniem tradycyjnych receptur, i całkowitej
rezygnacji z chemii. Uzyskały certyfikat ekologiczny wystawiony przez
jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA. Potwierdza on, że cały proces produkcji,
począwszy od uprawy ziemi, poprzez wytwarzanie pasz, żywienie, utrzymanie
i dojenie zwierząt, a także proces wytwarzania serów, przebiega z wykorzystaniem
wyłącznie metod ekologicznych. Trafiający do Państwa ser jest zatem produktem
całkowicie naturalnym. Ranczo Frontiera uzyskało pozwolenia weterynaryjne
na produkcję oraz sprzedaż serów. Spełnia także wymogi dobrostanu zwierząt.
Sery dżersejowe:
|
Ser dżersejowy młody - jest dżersejowym odpowiednikiem sera owczego młodego i godnie go zastępuje w okresie gdy sery owcze są niedostępne.
Ma też wielu własnych miłośników, a to ze względu na sprężysty , lekko kwaskowy, śmietankowy miąższ w kolorze kości słoniowej, z nutą migdałową.
Dojrzewa tylko kilka dni, dlatego jest delikatny w smaku.
Łagodny, maślany aromat sprawia, że lubią go także dzieci.
|
|
Ser dżersejowy dojrzewający leżakuje doglądany pieczołowicie przez kilka lub kilkanaście tygodni.
Wytwarza naturalną skórkę. Ma intensywnie żółty, naturalny kolor miąższu oraz czasem nieliczne, okrągłe oczka.
Smak orzechowy, aksamitny, u serów dojrzalszych bardziej pikantny i głęboki. Doskonale smakuje z winem lub orzechami, świetnie się topi na grzance czy pizzy. |
|
Ser dżersejowy blue - sery blue są naszą specjalnością.
Ten aksamitny, pieczarkowy smakołyk swoją żywą barwę i smak zawdzięcza wyjątkowym właściwościom mleka dżersejek. Dojrzewa kilka miesięcy w specjalnych warunkach.
W idealnej dojrzałości rozpływa się w ustach. Smak głęboki, intensywny, choć łagodniejszy niż jego owczy odpowiednik. Ma równie wielu zwolenników.
Najlepiej podawać go z winem lub słodkimi różowymi winogronami. W okresie pastwiskowym miąższ jest naturalnie intensywnie żółty.
W roku 2013 wraz z serem owczym blue otrzymał I miejsce na Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu oraz REKOMENDACJĘ SLOW FOOD POLSKA.
Oprócz tego otrzymał wyróżnienie zupełnie wyjątkowe: GRAND PRIX na Festiwalu Smaku w Grucznie 2013. |
|
Dżersejan - Twardy, aromatyczny ser o pikantnym, lekko owocowym smaku oraz intensywnie żółtym kolorze.
Podobnie jak wytwarzany przez nas ser mazuriano, nadaje się doskonale do spożywania z winem lub jako dodatek do potraw w postaci tartej.
Intensywny, niemal pomarańczowy kolor i głęboki, lekko owocowy aromat zawdzięcza walorom mleka dżersejek.
Zdobywca prestiżowego Złotego Medalu Smaki Regionów 2013 na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
|
 |
|
|
© 2025 SeryOwcze.pl |