SeryOwcze.pl
...z dostawą do Twojego domu!

 

   

 

Sery


Oferowane Państwu sery typu fermier są zupełnie wyjątkowe. Wytworzone w niewielkiej serowni, z mleka surowego, z zastosowaniem tradycyjnych receptur, i całkowitej rezygnacji z chemii. Uzyskały certyfikat ekologiczny wystawiony przez jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA. Potwierdza on, że cały proces produkcji, począwszy od uprawy ziemi, poprzez wytwarzanie pasz, żywienie, utrzymanie i dojenie zwierząt, a także proces wytwarzania serów, przebiega z wykorzystaniem wyłącznie metod ekologicznych. Trafiający do Państwa ser jest zatem produktem całkowicie naturalnym. Ranczo Frontiera uzyskało pozwolenia weterynaryjne na produkcję oraz sprzedaż serów. Spełnia także wymogi dobrostanu zwierząt.


W procesie wytwarzania serów nie mieszamy ze sobą mleka owczego i krowiego. Zadając sobie wiele dodatkowej pracy, sery owcze i dżersejowe wytarzamy oddzielnie, macie więc Państwo gwarancję, że sery owcze są owcze na 100 procent, co umożliwia ich spożywanie również osobom z uczuleniami na białko krowie.

 

Sery owcze 100%

Ser owczy młody dojrzewa tylko kilka dni. Charakteryzuje się łagodnym, śmietankowym smakiem z nutą orzechową i białym sprężystym miąższem. Świetny zarówno do kanapek oraz na talerz serów, czy jako przekąska. Szczególnie pasuje do sałat włoskich i greckich gdzie godnie zajmie miejsce fety lub mozzarelli. Lubiany przez dzieci. Doskonale smakuje zamarynowany z ziołami i czosnkiem w oliwie. Nabywa wtedy aromatu ziół i czosnku, a pod przykryciem oliwy można go przechowywać nawet wiele miesięcy. Otrzymał nagrodę SMAK ROKU 2007 na Festiwalu Smaku w Grucznie.
Ser owczy dojrzewający. Ser półtwardy lub półmiękki w zależności od stopnia dojrzałości. Dojrzewa dwa, trzy miesiące i wytwarza naturalną skórkę. W smaku lekko pikantny, z wyraźną nutą orzechową, w kolorze jasno słomkowym. Doskonale komponuje się z orzechami, rodzynkami lub migdałami. Idealny ser na deskę serów oraz do wina. Na grzance lub gorącej bagietce, polany odrobiną miodu zaskoczy Państwa nowymi doznaniami. Wykwintny dodatek dodatek do pizzy lub sosów. Nagrodzony Wyróżnieniem na Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka w Lidzbarku Warmińskim w roku 2012.
Mazuriano jest serem twardym, dojrzewającym od kilku do kilkunastu miesięcy, którego pikantny smak pozostawia niezapomniane wrażenie. Receptura i smak zbliżone są do włoskiego pecorino. Wykwintny towarzysz wina. Dodany nawet w niewielkiej ilości do potraw nadaje im niepowtarzalny aromat. Nagrodzony SMAKIEM ROKU 2008 na Festiwalu Smaków w Grucznie.
Ser owczy blue jest to ser z przerostem pleśni niebieskiej. Nie musimy smakiem tego naszego sztandarowego sera naśladować francuskiego roqueforta, również wytwarzanego z mleka owczego. Przez lata pracy uzyskaliśmy własną charakterystyczną nutę smakową, naszą, polską. Pieczarkowy, pikantny a nawet ostry, najlepiej smakuje z winem dobranym odpowiednio do stopnia dojrzałości. Jego smak doskonale przełamią i złagodzą słodkie owoce: winogrona lub figi, choć my preferujemy gruszkę. Czuć w nim nasz słowiański temperament, ostry mazurski klimat i głęboki aromat ziół mazurskich wzgórz. Wyszukany dodatek do pizzy, sosów czy szpinaku. Jedyny w Polsce owczy ser blue wytwarzany ręcznie na farmie. Otrzymał między innymi Smak Roku 2009 na Festiwalu Smaku w Grucznie oraz I miejsce na Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu 2013. Posiada również REKOMENDACJĘ SLOW FOOD POLSKA.

Sery dżersejowe:

Ser dżersejowy młody - jest dżersejowym odpowiednikiem sera owczego młodego i godnie go zastępuje w okresie gdy sery owcze są niedostępne. Ma też wielu własnych miłośników, a to ze względu na sprężysty , lekko kwaskowy, śmietankowy miąższ w kolorze kości słoniowej, z nutą migdałową. Dojrzewa tylko kilka dni, dlatego jest delikatny w smaku. Łagodny, maślany aromat sprawia, że lubią go także dzieci.
Ser dżersejowy dojrzewający leżakuje doglądany pieczołowicie przez kilka lub kilkanaście tygodni. Wytwarza naturalną skórkę. Ma intensywnie żółty, naturalny kolor miąższu oraz czasem nieliczne, okrągłe oczka. Smak orzechowy, aksamitny, u serów dojrzalszych bardziej pikantny i głęboki. Doskonale smakuje z winem lub orzechami, świetnie się topi na grzance czy pizzy.
Ser dżersejowy blue - sery blue są naszą specjalnością. Ten aksamitny, pieczarkowy smakołyk swoją żywą barwę i smak zawdzięcza wyjątkowym właściwościom mleka dżersejek. Dojrzewa kilka miesięcy w specjalnych warunkach. W idealnej dojrzałości rozpływa się w ustach. Smak głęboki, intensywny, choć łagodniejszy niż jego owczy odpowiednik. Ma równie wielu zwolenników. Najlepiej podawać go z winem lub słodkimi różowymi winogronami. W okresie pastwiskowym miąższ jest naturalnie intensywnie żółty. W roku 2013 wraz z serem owczym blue otrzymał I miejsce na Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu oraz REKOMENDACJĘ SLOW FOOD POLSKA. Oprócz tego otrzymał wyróżnienie zupełnie wyjątkowe: GRAND PRIX na Festiwalu Smaku w Grucznie 2013.
Dżersejan - Twardy, aromatyczny ser o pikantnym, lekko owocowym smaku oraz intensywnie żółtym kolorze. Podobnie jak wytwarzany przez nas ser mazuriano, nadaje się doskonale do spożywania z winem lub jako dodatek do potraw w postaci tartej. Intensywny, niemal pomarańczowy kolor i głęboki, lekko owocowy aromat zawdzięcza walorom mleka dżersejek. Zdobywca prestiżowego Złotego Medalu Smaki Regionów 2013 na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

 


© 2012 SeryOwcze.pl